Monday, August 29, 2011

Offkey 3

Membicarakan seorang mutual friend yang terjalin daripada alasan yang rapuh, asalnya bila aku melihat dia hadir godaan syaitan untuk aku membenci dia. Yakin suara hati tidak akan menipu, dan hanya menipu hati sendiri untuk menyedapkan hati.


Untuk berhibur atau berkongsi rasa, yang kamu fikir untuk menjalin hubungan jiwa ke jiwa dengan aku dan aku tidak punya halangan untuk mengurusniaga jiwa aku dalam berkongsi segala masalah suka duka kamu hanya untuk memerdekakan hati dan akal fikiran kamu dari segala rasa yang menyesak-kan.

Maaf.
Mungkin konfrontasi yang melanda hanya disebabkan beberapa segmen politik dan akal kamu yang tidak merdeka. Dan muncul persepsi untuk menjatuhkan mereka yang bertentangan dengan kamu. Dan segala dogengan misteri yang disampaikan merata untuk kehidupan aku yang misteri.

Cuma satu pesan aku.
Jangan jadi macam orang kebanyak-kan yang cepat berasa selesa, cepat menjatuh-kan hukum serta kesimpulan, dan cukup gemar memberi label kepada bayangan dan delusi yang tercipta di dalam minda kamu sendiri.

Dan jarang bagi aku untuk percaya sepenuhnya kepada orang kebanyak-kan, mungkin aku berbeza dengan orang orang "kebanyak-kan" yang gemar kepada dogeng dan fantasi jiwa mereka.

Secara tiba kamu si celaka muncul dalam kubikel sempit aku dan cuba membesarkan diri dalam ruang fikiran orang lain dengan dogengan dan fantasi agung tentang aku, hingga aku begitu sukar sekali untuk bernafas.
............
Dan apa yang merisau-kan bila segala yang aku lupakan datang kembali dengan kejam membunuh aku secara perlahan lahan dengan tasbih tasbih dendam dan menghukum angan angan romantis aku.