Friday, November 4, 2011

offkey 5

Pada pandangan aku manusia semua adalah hipokrit, pendapat aku-lah, tapi tiada satu orang diatas kulit bumi ini mahu dipanggil hipokrit kerana merasakan panggilan tersebut satu kekejaman atau humilitasi terhadap orang lain.

Don’t you ever think that you are not a hypocrite, Where am I in your imaginary rank and where are you in mine? Are you true to yourself? Or am I true to myself when I am with you.?  Atau semua-nya adalah satu drama pentas bila berhadapan dan berlainan bila membelakang. Sama seperti filem filem lesu arahan anak anak Yusof Haslam.

Jangan jadi seperti orang ramai-ramai yang cepat berasa selesa, cepat menjatuhkan kesimpulan dan hukuman, dan cukup gemar memberi title kepada kawan atas bayangan yang bermain dalam kubikel sempit otak kau.

It has been fucking years aku hidup dengan menjaga hati kawan kawan, it has been more fucking years aku hidup dengan jatuh bangun kawan kawan, it has been fucking years juga aku teraba raba mencari makna dan hala tujuan hidup juga dengan kawan kawan, it has been fucking years aku hidup bergelumang dengan saki daki dosa kawan kawan, it has been fucking years juga aku bergelumang dengan tahi dan najis kawan kawan.

Sebelum kau membuat penghakiman. Aku mahu kau ingat, ingat, untuk membuat keputusan banyak perkara harus difikirkan, tambah lagi jika ia berkait rapat dengan kawan kawan yang berdamping susah atau senang, kalah atau menang, hidup juga mati. Atas sebab apa, aku dilahirkan sebagai kawan yang sangat meng-agungkan friendship, mungkin aku juga sedikit selfless, self-sacrificing, considerate, magnanimous, altruistic, atau full of shit.

Kebanyakkan masa kamu menghakimi orang berdasarkan tahap kestabilan emosi kamu sendiri, realiti yang kamu anggap real adalah bukan realiti yang layak untuk dihakimi. Kawan, jangan gundah, aku, dia, kau atau kamu semua, semua mengalami keadaan yang sama. Kita semua lakukan hal yang sama. 

Tapi, aku tak mahu highlight kan apa yang aku mahu sampaikan, aku anggap ini semua adalah karma dengan apa yang kau lakukan dulu dulu. Kau buat baik kau dapat balasan dan kau buat jahat juga kau dapat balas, jadi aku anggap-kan semua yang berlaku ada hasil dari kompilasi yang kau kumpul dari dunia permainan kau yang dulu. Jadi jangan salahkan aku atau dia dan tuhan dengan karma yang kau terima.

Apa apa pun,
Salam Eid Ul Adha.
......

Hakikat-nya, aku seperti semakin kosong, semakin nihil dan sifar, jiwa sosial aku seperti disedut ke dalam ruang vakum, yang membuatkan aku, lesu, kusut, rebah, lumpuh, kaku dan malas berfikir. Care-less about everything. Egocentric. Ignorant. unsophisticated, naive, innocent overbearing, imperious, high-handed, overweening, disdainful, anesthetized atau ringkas-nya arsehole.