Monday, June 6, 2011

Off key

Jika dia masih ingat, bagaimana rasanya melepasi banjaran titiwangsa, perjalanan  sejauh 400 kilometer dilatari suasana sunyi dan kelajuan membunuh. Jika dia masih ingat bagaimana duduk berdua disirami keenakan cahaya bulan penuh dengar di latari desiran desiran ombak menghempas tembok tidak semulajadi, jika dia masih ingat, bagaimana keadaan berada dipuncak dengan dingin latari gambaran Kuala Lumpur dan muzik pilihan aku bersama koleksi cerita peribadi perihal diri masing masing.

Dan aku masih terngiang bisikan dia tentang bayangan bulan di air.

It was crazy, spontaneous  and unplanned.

Jika dia masih ingat, bagaimana rasanya meneroka semula alam kanak-kanak, membasah tekak dengan cendol dan rojak tersedap. Dan tidak sekalipun ada monolog yang menyentuh perasaan.

Aku mungkin tidak memahami semua maksud-nya, tetapi aku telah tanam ego kasar aku hanya untuk melihat wajah kau, perempuan. Sentiasa terpahat dengan senyuman, walaupun aku tahu di sebalik senyuman yang kau pamerkan ada tersembunyi kepahitan, yang akhirnya akan meleraikan.

Dan semalam, bila mana aku sendirian larut dalam kudis nostalgia silam, hati aku bergetar bila tiba tiba dia muncul di sebelah, dari sisir tepi aku lihat wajah cantiknya, mengalunkan lagu lagu yang pernah dinyanyikan bersama, memandang dengan ukiran senyuman menyerikan, bauan rambut panjangnya yang menenangkan, serta urat urat tangan-nya yang jelas seperti yang biasa aku amati. 

Dan, dapat aku rasakan hangat pukulan-nya menyentuh jantung ku.

It was so real.! but..

Semuanya berakhir bila aku cuba menyentuh tangan-nya.